In dit artikel leggen we uit hoe en waarom we bepaalde gegevens van je vragen voor het invullen van De Bouwpas. Daarnaast verwijzen we naar een aantal websites van overheidsinstanties met betrekking tot de wet- en regelgeving op het gebied van registratie. Hierin vind je onder andere waarom we bepaalde gegevens mogen registreren.
Over de privacy van u en uw personeel
Met de komst van de AVG worden er veel vragen gesteld over de reden waarom zoveel gegevens van arbeidskrachten worden verzameld, en of dat allemaal wel mag. De Bouwpas is door de hoofdaannemer aangewezen om niet te weinig, maar ook niet te veel gegevens van u en uw personeel te verzamelen: precies genoeg om aan de wet- en regelgeving te voldoen. De Bouwpas zorgt er vervolgens voor dat deze gegevens op een veilige manier worden opgeslagen en alleen inzichtelijk zijn voor degenen die daar recht toe hebben. Sinds de AVG is daar niets aan veranderd: voor alle gegevens die worden gevraagd in De Bouwpas is een verklaring, en die ligt bijna altijd in wetgeving. Daarom lichten we de informatie die wordt gevraagd op deze pagina verder toe.
Bent u geïnteresseerd in onze privacy policy? Die vindt u hier: https://www.bouwpas.nl/privacybeleid/
Verplichtingen voor de hoofdaannemer
De hoofdaannemer is verplicht de identiteit van de arbeidskrachten die op de projecten werken te controleren en hiervan een administratie te voeren. De wettelijke grondslagen hiervoor zijn o.a. de Wet Ketenaansprakelijkheid (WKA), de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) en de Wet arbeid vreemdelingen (Wav). Om deze controle en administratie beter te stroomlijnen gebruikt de hoofdaannemer het online arbeidsregistratiesysteem De Bouwpas.
Om de identiteit van de ingeleende arbeidskracht vast te stellen moeten de volgende gegevens worden aangeleverd:
- naam-, adres- en woonplaatsgegevens
- geboortedatum
- burgerservicenummer (BSN)
- specificatie van de gewerkte uren (afhankelijk van de overeenkomst die u met de hoofdaannemer hebt)
- nationaliteit
- soort identiteitsbewijs, nummer en geldigheidsduur
- als dat van toepassing is, de aanwezigheid van een A1-verklaring, verblijfsvergunning,
- tewerkstellingsvergunning, notificatie of modelovereenkomst inclusief nummer en geldigheidsduur
- naam, adres en woonplaats van de uitlener en het inschrijvingsnummer van de uitlener bij de Kamer van Koophandel
Belastingdienst: aansprakelijkheid voor loonheffingen en omzetbelasting bij inlening van personeel
Belastingdienst: aansprakelijkheid voor loonheffingen bij onderaanneming
BSN
Werkgevers mochten het BSN van hun medewerkers tot 1 januari 2017 niet verstrekken aan derden, tenzij de medewerkers hier uitdrukkelijk toestemming voor hadden gegeven. Sinds die datum is er een uitvoeringsregeling gewijzigd, waardoor de uitlener of onderaannemer verplicht wordt het BSN van de door haar op het werk ingezette werknemers verstrekt aan de inlener/aannemer. De arbeidskrachten dienen zich, verplicht voor aanvang van de werkzaamheden, te identificeren op de bouwplaats. Bij de controle van de identiteit van de medewerker, aan de hand van het paspoort of de ID-kaart, wordt het BSN gecontroleerd met het BSN dat is aangemeld in De Bouwpas. Hiervoor is een wettelijke grondslag en dit mag de medewerker niet weigeren.
Uitleg van de Autoriteit Persoonsgegevens
Uitvoeringsregeling verplicht gebruik BSN
Buitenlandse arbeidskrachten met een BSN
Iedereen die bij een Nederlands bedrijf in dienst is heeft een BSN, daarom is dat een verplicht veld in De Bouwpas als u voor een Nederlands bedrijf werkt. Het BSN staat vermeld op het Nederlandse paspoort of ID-kaart. Buitenlandse arbeidskrachten hebben dat niet, maar de hoofdaannemer wil wel graag het bewijs zien dat het BSN dat u invult daadwerkelijk van de arbeidskracht is die u aanmeldt.
Komt de arbeidskracht korter dan 4 maanden naar Nederland? Dan kan hij/zij zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doet hij/zij bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen. De arbeidskracht krijgt na inschrijving een burgerservicenummer (BSN).
Hoe kom ik aan een BSN? (Rijksoverheid)
Iedereen die vanuit het buitenland een Nederlands BSN ontvangt krijgt hiervan schriftelijk bevestiging. Deze bevestiging kunt u uploaden bij het veld 'BSN-bewijs'.
Geldig identiteitsbewijs
Werknemers moeten altijd een geldig identiteitsbewijs tonen als zij aan het werk zijn op een bouwplaats. Vraagt de inspectie SZW om de identiteit van een medewerker vast te stellen? Dan moet u binnen 48 uur een kopie van het identiteitsbewijs verstrekken. Een rijbewijs is geen geldig identiteitsdocument om bij het begin van de arbeidsrelatie de identiteit vast te stellen. Op het rijbewijs staat namelijk niets over de nationaliteit en verblijfsstatus.
http://www.ondernemersplein.nl/regel/identiteit-personeel/
A1 of WASP
Met een A1-verklaring toont u aan dat de afdracht van sociale premies in een ander land is geregeld. Het kan echter voorkomen dat de hoofdaannemer meer zekerheid van u wil over hoe u deze afdracht heeft geregeld, terwijl een A1 niet van toepassing is. In dat geval kan de hoofdaannemer (bij de beoordeling) vragen om een Werkgeversverklaring Afdracht Sociale Premies (WASP). Dit is een document dat u, de werkgever, zelf opstelt, waarin u meldt hoe u deze premies afdraagt voor deze persoon.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.