1 november 2022 - Update
De periode waarin voor Oekraïense vluchtelingen een vrijstelling gold om te mogen werken in Nederland is ten einde. Per 1 november 2022 moet een Oekraïense vluchteling een sticker of O-document van de IND hebben. Daarmee kan hij aantonen dat hij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt.
Wat betekent dit voor je in Bouwpas?
Vanaf 1 november dient de beoordelaar in Bouwpas te controleren of deze sticker of O-document aanwezig is in de beoordelingstaak. Is deze er niet? Dan mag deze Oekraïense vluchteling niet werken op de bouwplaats.
➡️ Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
4 april 2022 - Oekraïners en werken in Nederland
Haarlem, 15 maart 2022 – Door de oorlog in Oekraïne is een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen. Daarom worden ook in Nederland maatregelen getroffen om deze vluchtelingen op te vangen. Bouwpas heeft samen met Pellicaan Advocaten een actueel overzicht gemaakt van de stand van de wetgeving zodat werkgevers in bouw en infra weten waar zij aan toe zijn, mochten Oekraïense vluchtelingen in deze sector komen werken.
Dit bericht wordt bijgewerkt als de wetgeving wijzigt. Laatste update: 4 april.
Het kabinet heeft nu besloten dat er voor vreemdelingen die onder de “Richtlijn tijdelijke bescherming” Nederland binnenkomen, geen tewerkstellingsvergunning nodig is. Deze vrijstelling geldt vanaf 1 april (met terugwerkende kracht tot 4 maart).
Om deze kwetsbare groep vluchtelingen extra te beschermen, stelt het kabinet wel een aantal voorwaarden aan de toegang tot de arbeidsmarkt. Zo mogen mensen alleen in loondienst werken. Ook moet de werknemer door de werkgever uiterlijk twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden aangemeld worden bij UWV en moet de werkgever informatie doorgeven als de werkuren en werkplek.
Meer informatie:
Werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen: dit zijn de regels | KVK
Oekraïense vluchteling inschrijven bij KVK | KVK
Informatie over het aanmelden van Oekraïense werknemers bij het UWV leest u hier: https://www.werk.nl/werkgevers/wervingsadvies/werkvergunning/vrijstelling-vluchtelingen-oekraine/
——– Hieronder leest u het oude bericht van 18 maart.
Op termijn zal een deel van de vluchtelingen uit Oekraïne hier ook willen werken. Op grond van de Richtlijn Tijdelijke bescherming hebben zij toegang tot de arbeidsmarkt, maar heeft de werkgever op dit moment nog een tewerkstellingsvergunning nodig. Het Ministerie van SZW wil regelen dat het aanvragen van die vergunning voor vluchtelingen uit Oekraïne niet meer verplicht is. Er wordt daarom gewerkt aan een vrijstelling. Wel geldt er dan een meldplicht. Er wordt naar gestreefd om de vrijstelling op 1 april 2022 in werking te laten treden.
Op dit moment is er nog geen wijziging in de wetgeving rondom Oekraïeners die in Nederland werkzaamheden willen verrichten. Dat wil zeggen dat een tewerkstellingsvergunning (op dit moment) ‘gewoon’ nodig is.
Huidige stand van de wetgeving
De tijdelijke verblijfsstatus van de gevluchte Oekraïners wordt op dit moment verder uitgewerkt. We verwachten binnen een periode van 2 weken echt meer duidelijkheid.
Tot die tijd is het bericht dat Oekraïners zonder asielaanvraag voor maximaal 90 dagen in Nederland mogen verblijven. Dit betekent niet dat ze hier ook mogen werken. Het recht om hier te mogen werken wordt uiteengezet in de nieuwe wetgeving inzake de tijdelijke verblijfsstatus. Zodra dit bekend is, informeren we jullie direct door dit bericht bij te werken.
Tot die tijd is het advies om Oekraïners nog geen werkzaamheden te laten verrichten als zij geen TWV hebben.
Algemene uitgangspunten
- Volgens de Tijdelijke Beschermingsrichtlijn krijgen de Oekraïners een speciale status in de Europese Unie;
- In Nederland is deze status geïmplementeerd in het Vreemdelingenbesluit;
- Volgens deze speciale status krijgen de Oekraïners voor de duur van één jaar een speciale status. Deze periode kan tweemaal verlengd worden met 6 maanden;
- Welke personen komen hiervoor in aanmerking?
- Mensen met een Oekraïense nationaliteit die vanaf 24 februari 2022 zijn ontheemd;
- Mensen met een nationaliteit van een ander land dan een lidstaat van de EU of mensen zonder nationaliteit, die legaal in Oekraïne verbleven en die vanaf 24 februari 2022 zijn ontheemd komen onder voorwaarden in aanmerking voor deze speciale status;
- Onder voorwaarden: familieleden van de twee voorgaande categorieën mensen.
- De lidstaten dienen vervolgens ervoor te zorgen dat de mensen met een speciale status de benodigde verblijfsdocumenten krijgen voor de volledige duur van hun verblijf;
- Met deze speciale status mogen de Oekraïners:
- in loondienst of als zelfstandige werken
- toegang krijgen tot volwassenonderwijs, beroepsopleiding en werkervaring,
- fatsoenlijk onderkomen krijgen of middelen om huisvesting te vinden,
- sociale bijstand/financiële ondersteuning en medische zorg in het geval van onvoldoende eigen middelen, en
- jongeren van onder de 18 jaar moeten toegang krijgen tot openbaar onderwijs.
Heb je vragen over dit bericht? Je kunt ons bereiken op legal@bouwpas.nl.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.