De ketenaansprakelijkheidsregeling heeft als doel te voorkomen dat aannemers en onderaannemers misbruik maken van de uitbesteding van het werk bij de afdracht van loonheffingen. Onder loonheffingen vallen loonbelasting, premies volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt de aannemer van een werk aansprakelijk voor de loonheffingen die zijn onderaannemer in verband met (een deel van) het werk moet afdragen. Op zijn beurt kan de onderaannemer (een deel van) het werk dat aan hem is uitbesteed, aan een ander uitbesteden. Zo kan een keten ontstaan van (onder)aannemers die allen betrokken zijn bij de uitvoering van een werk. De ketenaansprakelijkheidsregeling maakt elke schakel in de keten aansprakelijk voor alle volgende schakels.
Meer informatie lees je op de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) of op de website van de KvK.
G-rekening
Om het risico van aansprakelijkheid te beperken, kan de onderaannemer een geblokkeerde rekening (g-rekening) openen. De aannemer stort op deze g-rekening bedragen die overeenkomen met de loonheffingen die de onderaannemer in verband met het werk moet afdragen.
Meer informatie lees je de website van de Belastingdienst.
Wanneer geldt de Wet ketenaansprakelijkheid niet?
De WKA is niet van toepassing in de volgende drie gevallen.
- Je besteedt werk uit aan een ZZP’er. ZZP’ers hoeven geen loonheffingen af te dragen, dus je loopt als aannemer geen aansprakelijkheidsrisico.
Let op: Besteedt de ZZP’er het werk vervolgens weer uit aan een onderaannemer met personeel? Dan zijn zowel jij als de ZZP’er aansprakelijk voor de lonen en loonheffingen die de onderaannemer moet betalen. Het is niet aan te raden om zzp’ers onderaannemers te laten uitnodigen. Deze mogelijkheid staat dus standaard dus uit in Bouwpas. - Je besteedt werk uit aan een onderaannemer die de opdracht voor meer dan 50 procent (van de arbeidsuren) in zijn eigen bedrijf kan uitvoeren. Bijvoorbeeld een bedrijf dat kant-en-klare kozijnen levert voor een bouwproject. In dat geval ben je niet aansprakelijk voor de afdracht van de loonheffingen voor dit werk.
- Je sluit met een leverancier een overeenkomst van koop en verkoop van een bestaande zaak, bijvoorbeeld trappen voor een bouwproject. De leverancier zegt toe dat hij de trappen voor een kleine meerprijs ook zal monteren. Hij is alleen onderaannemer waar het de montage betreft. De montagewerkzaamheden zijn ten opzichte van de levering echter van ondergeschikt belang. Daarom ben jij als opdrachtgever niet aansprakelijk voor het betalen van de loonheffingen voor de montage van de trappen.
Let op: Werkzaamheden zijn van ondergeschikt belang, als het gaat om maximaal 7 procent van de totaalprijs van een opdracht. Raadpleeg bij twijfel altijd de Belastingdienst.
Bij twijfel is het wellicht verstandiger om in eerste instantie de contractuele onderaannemers als WKA-bedrijf uit te nodigen.
Artikel: Ketenaansprakelijkheid in de bouw sector: hoe werkt de WKA? (ondernemenmetpersoneel.nl)
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.