Tot januari 2017 mochten werkgevers het BSN van hun medewerkers niet verstrekken aan derden, tenzij de medewerkers hier uitdrukkelijk toestemming voor hadden gegeven. Daarna is de uitvoeringsregeling gewijzigd, waardoor de uitlener of onderaannemer verplicht wordt het BSN van de ingezette werknemers te verstrekken aan de inlener/aannemer.
Voor aanvang van de werkzaamheden moeten de arbeidskrachten zich verplicht identificeren op de bouwplaats. Aan de hand van het paspoort of de ID-kaart van de arbeidskracht wordt het BSN gecontroleerd met het BSN dat is aangemeld in De Bouwpas. Hiervoor is een wettelijke grondslag, en dit mag de medewerker dus niet weigeren.
Deze BSN-verstrekking heeft de Organisatie (de hoogste opdrachtnemer) nodig om een beroep te kunnen doen op de vrijwaring voor, of matiging van, de inleners- en ketenaansprakelijkheid. De wijziging zorgt ervoor dat de Organisatie het BSN niet zelf bij de werknemer hoeft op te vragen, maar dit op een efficiëntere manier bij de uitlener/onderaannemer kunnen doen, waarbij het risico op fouten geringer is.
ZZP'ers
Bovenstaande wetgeving is van toepassing op personeel in loondienst. Bent u zzp'er? Dan is deze wetgeving niet op u van toepassing. Als u correct bent aangemeld in De Bouwpas wordt u niet om uw BSN gevraagd bij de online aanmeldingsprocedure.
AVG
Maar hoe zit dat dan AVG-technisch? Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. In dit geval is er dus een wettelijke grondslag en verplichting voor de registratie van het BSN.
Het is natuurlijk wel van belang dat de verzamelde gegevens veilig achter slot en grendel worden bewaard. Bij De Bouwpas werken we daar elke dag keihard voor.
- Uitleg van de Autoriteit Persoonsgegevens
- Uitvoeringsregeling verplicht gebruik BSN
- Informatiebeveiliging bij De Bouwpas
Buitenlandse arbeidskrachten met een BSN
Iedereen die bij een Nederlands bedrijf in dienst is heeft een BSN, daarom is dat een verplicht veld in De Bouwpas als u voor een Nederlands bedrijf werkt. Het BSN staat vermeld op het Nederlandse paspoort of ID-kaart. Buitenlandse arbeidskrachten hebben dat niet, maar de Organisatie wil wel graag het bewijs zien dat het BSN dat u invult daadwerkelijk van de arbeidskracht is die wordt aangemeld.
Komt de arbeidskracht korter dan 4 maanden naar Nederland? Dan kan hij/zij zich laten inschrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit doet hij/zij bij een gemeente met een loket voor niet-ingezetenen. De arbeidskracht krijgt na inschrijving een Burgerservicenummer (BSN).
Hoe kom ik aan een BSN? (Rijksoverheid)
Locaties waar je je kunt inschrijven
How can I register in the Non-residents Records Database (RNI)? | Netherlands Worldwide
Iedereen die vanuit het buitenland een Nederlands BSN ontvangt krijgt hiervan schriftelijk bevestiging. Deze bevestiging kunt u uploaden bij het veld 'BSN-bewijs' als daarom wordt gevraagd.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.