Uitgangspunt is dat de navolgende documenten van een zzp’er dienen te worden verzameld:
- inschrijving KvK (niet ouder dan 6/12 maanden, al dan niet uit het buitenland), en
- indien gewenst een modelovereenkomst.
Daarnaast mogen de navolgende gegevens van een zzp’er (EU/EER) worden verwerkt:
- NAW-gegevens;
- paspoortnummer en verloopdatum (geen kopie!);
- manurenstaten/tijdregistratie.
Voor een zzp’er (niet-EU/EER) mogen nog aanvullende documenten worden verzameld, namelijk kopie paspoort en verblijfsvergunning.
Het risico met het inhuren van een bedrijf dat gevestigd is buiten de EU/EER is uiteraard dat er sprake kan zijn van illegale tewerkstelling. In deze situatie is het echter bijzonder dat het bedrijf kwalificeert als gevestigd buiten de EU/EER, maar dat de arbeidskracht de Nederlandse nationaliteit heeft. Dit betekent dat deze arbeidskracht in principe ‘gewoon’ mag werken in Nederland (maar het is natuurlijk wel verstandig één en ander te laten checken aan de poort).
Tot slot hebben wij nog nooit een A1-verklaring voor een Curaçaoër voorbij zien komen, maar wordt de eventuele belastingplicht geregeld in een speciaal besluit (wat lijkt op een belastingverdrag). Dit risico is echter beperkt indien en voor zover er echt sprake is van een zzp’er. Indien gewenst kan je één en ander nog even verder laten uitzoeken, maar voor nu is één en ander wellicht niet nodig, gelet op het beperkte risico.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.