Inhoud
- Wat is de WagwEU?
- Wat is er veranderd?
- Kijk de Webinar terug
- Mijn vraag wordt hier niet beantwoord
- De WagwEU Helper in Bouwpas
Wat is de WagwEU?
💡 WagwEU is een afkorting voor: Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU.
De WagwEU is sinds 18 juni 2016 al van kracht. Met deze wet wil de overheid de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die we in Nederland hebben ook laten gelden voor arbeidskrachten die vanuit andere landen worden gedetacheerd naar Nederland. Concreet gaat het dan om:
- het minimumloon;
- voldoende rusttijden;
- veilige arbeidsomstandigheden;
- gelijke behandeling van mannen en vrouwen; en
- een minimumaantal vakantiedagen.
Wat is er veranderd?
Vanaf 1 maart 2020 is er een meldingsplicht voor buitenlandse aannemers (uit de EER en Zwitserland) die in Nederland werk komen verrichten.
Een voorbeeldsituatie:
- Organisatie A (de hoofdaannemer)
- Onderaannemer B
- Onderaannemer C
- Onderaannemer B
Als onderaannemer B een Duits bedrijf is, moet dat bedrijf zijn naar A gedetacheerde arbeidskrachten aanmelden in het meldloket op www.postedworkers.nl. Organisatie A moet dan de aanmelding in dat meldloket controleren en goedkeuren.
Als onderaannemer C een Portugees bedrijf is, moet dat bedrijf zijn gedetacheerde arbeidskrachten aanmelden in het meldloket op www.postedworkers.nl. Onderaannemer B moet dan de aanmelding in dat meldloket controleren en goedkeuren.
Let op: er is voor de WagwEU geen sprake van ketenaansprakelijkheid. Gedetacheerde werknemers van onderaannemer C worden dus niet gecontroleerd door Organisatie A in het meldloket. Voor de volledigheid: andere wetgeving blijft onverminderd van toepassing, dus er kan wel nog steeds ketenaansprakelijkheid gelden! Met registratie in De Bouwpas zorg je ervoor dat je helemaal gedekt bent voor de andere toepasselijke wetgeving.
Notificatieplicht vervalt
Met ingang van deze nieuwe meldplicht in de WagwEU is een andere verplichting vervallen, namelijk de notificatieplicht. Deze is dus ook uit de beoordelingstaak 'Buitenlandse arbeidskracht' verwijderd.
Jaarmelding niet van toepassing
In de informatie van Nederlandse Arbeidsinspectie (voorheen Inspectie SZW) wordt gesproken over een jaarmelding. Daar staat echter telkens bij dat de bouwnijverheid is uitgezonderd. De jaarmelding kan dus niet worden gebruikt.
Hoe zit het met zelfstandigen
In de bouwnijverheid is de meldplicht ook van toepassing voor zelfstandigen. Zelfstandigen moeten zich dus ook melden.
Vreemdelingen
De wet arbeid vreemdelingen is nog steeds van toepassing. Voor personeel met een nationaliteit van buiten de EER moet dus nog steeds een kopie paspoort worden opgeslagen.
Heb ik echt eHerkenning nodig voor het meldloket?
Dat is wel de meest veilige en betrouwbaarste optie. Er is echter ook een mogelijkheid om een los account aan te maken in het meldloket, ook als opdrachtgever. De precieze werking daarvan kan Bouwpas u niet uitleggen, omdat dat onderdeel is van het meldloket.
Kijk de Webinar terug
De Bouwpas heeft in samenwerking met Pellicaan advocaten en Mazars een webinar georganiseerd dat de WagwEU uitgebreid uitlegt. We hebben de webinar in zijn geheel online gepubliceerd. Kijk de webinar hier terug.
Mijn vraag wordt hier niet beantwoord
Het ministerie SZW heeft op de website www.postedworkers.nl een duidelijk en uitgebreid FAQ geplaatst. Kijk daar vooral even door de vragenlijst heen: https://www.postedworkers.nl/faq
Toch geen antwoord gevonden? Stuur dan een mailtje naar onze Servicedesk.
De WagwEU Helper in Bouwpas
Omdat er voor de WagwEU een apart meldloket in het leven is geroepen is het registreren van meldingen in Bouwpas niet voldoende om aan deze wet te voldoen. Bouwpas helpt wel bij het administreren van de status van meldingen, en zorgt dat onderaannemers zoveel mogelijk in één keer de juiste gegevens in het meldloket invoeren.
De WagwEU Helper instellen
De Organisatiebeheerder kan bij de instellingen van een Organisatie en een project instellen of de WagwEU Helper ingeschakeld moet worden. De standaardinstelling is dat deze uit staat.
Klik op de knop:
In de instellingen vind je een formulier met een aantal velden dat moet worden ingevuld, zoals de locatie van het project, de contactgegevens enzovoort. We vullen deze gegevens zoveel mogelijk automatisch in op basis van wat we al weten over je project. Vul de gegevens verder aan:
Voor de onderaannemer
Als je de WagwEU Helper hebt ingesteld en aangezet geldt het volgende. Een buitenlandse onderaannemer die inlogt krijgt in zijn kluis krijgt een balk te zien met het bericht dat zij voor jouw project melding moeten maken van hun werknemers op postedworkers.nl. Als ze de melding open klikken krijgen ze precies de informatie te zien die ze moeten invullen in het meldloket. Dat zijn de gegevens die de Organisatiebeheerder bij de instellingen (hierboven) heeft ingevuld. Op deze manier voorkomen we zo veel mogelijk dat de onderaannemer verkeerde informatie invult, waardoor je als Organisatie die melding zo weinig mogelijk hoeft af te keuren vanwege een invulfout.
De beoordeling
Hoewel je als Organisatie in het meldloket de meldingen van je onderaannemer gaat goed- en afkeuren, hebben we dat ook mogelijk gemaakt in Bouwpas. De toegevoegde waarde hiervan is dat je door een beoordeling af te keuren ervoor kunt zorgen dat een onderaannemer niet kan worden toegelaten tot de bouwplaats, net zoals met onze andere beoordelingen. Je hebt daardoor ook voor de WagwEU grip op wie wordt geregistreerd op je bouwplaats.
Bij elke onderaannemer die melding moet maken in het meldloket postedworkers.nl vraagt Bouwpas in het tabblad Bedrijfsgegevens om een meldingsnummer. Dat meldingsnummer is in het meldloket afgegeven aan de onderaannemer. De onderaannemer vult dat in en daarmee heb je een sluitende administratie van welke onderaannemer bij welke melding in postedworkers.nl hoort.
Als je de beoordeling goedkeurt kan het personeel van deze onderaannemer geregistreerd worden, en aan het werk!
Let op!
Als de werknemers in dienst zijn bij een buitenlandse rechtspersoon, dan dient er melding te worden gedaan bij posted workers. Een inschrijving in de Nederlandse KvK maakt niet dat de dienstverrichter spontaan in Nederland is gevestigd. Een buitenlandse dienstverrichter kan zich ook in de Nederlandse KvK inschrijven, maar hanteert dan wel het buitenlandse adres. Dit beïnvloedt niet de verplichtingen voortvloeiende uit de WagwEU.
De afdracht van sociale premies en loonheffingen in Nederland heeft verder ook niets te maken met de verplichtingen voortvloeiende uit de WagwEU.
Informatie vanuit de Kvk: Buitenlandse zzp'er of freelancer inhuren | Ondernemersplein (kvk.nl)
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.