Er is vaak wat onduidelijkheid over de opdrachtgegevens tussen de zelfstandige en diens opdrachtgever. In dit artikel leggen we meer uit over de opdrachtgegevens, en hoe daarmee om wordt gegaan met Bouwpas.
Als een aannemer een zelfstandige aanmeldt moeten er altijd opdrachtgegevens worden toegevoegd.
Wat zijn opdrachtgegevens?
Als een aannemer een zelfstandige inzet hoort er sprake te zijn van een opdracht. In die opdracht wordt onder andere omschreven wat voor een soort werkzaamheden de zelfstandige uit gaat voeren.
Waarom wordt hier om gevraagd?
De Organisatie (dat is de hoofdaannemer) wil schijnzelfstandigheid voorkomen. Als je aantoont dat je jouw administratie op orde hebt en de zzp'er ook daadwerkelijk opdracht voor het werk heeft verstrekt, geeft dat de Organisatie meer zekerheid.
Wat gebeurt er met deze gegevens?
De opdrachtgegevens worden opgeslagen in Bouwpas, zodat de Organisatie deze gegevens in haar administratie heeft. De Organisatie kan op basis van deze gegevens de aanmelding goed- of afkeuren. Er worden geen automatische controles op deze gegevens uitgevoerd.
Gevraagde gegevens bij een opdracht
Opdrachtnummer
Je legt in jouw administratie vast welke zzp'ers er voor je aan het werk gaan. Geef zo'n opdracht ook een nummer, zodat je deze opdracht altijd terug kunt vinden in je eigen administratie. Dit nummer mag je zelf bepalen.
Datum opdracht
Daarnaast leg je ook vast, wanneer je deze opdracht aan de zzp'er hebt verstrekt. In het geval dat je de datum niet meer precies weet, kan je ook de eerste dag van de werkzaamheden opgeven.
Omschrijving opdracht
Wat gaat de zzp'er voor werkzaamheden verrichten? Dit hoeft geen uitputtende omschrijving te zijn. 'Timmeren' kan een prima omschrijving zijn.
Een (model)overeenkomst
Afhankelijk van de precieze instellingen van de Organisatie kan het verplicht zijn een modelovereenkomst aan te leveren.
WA-verzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering is wettelijk niet verplicht voor zzp'ers. Wel eisen bijna alle opdrachtgevers dat een zzp'er een aansprakelijkheidsverzekering zzp afsluit. Ook brancheorganisaties waarbij je bent aangesloten kunnen dit eisen. Als zzp’er kun je eigenlijk niet zonder een aansprakelijkheidsverzekering. Die verzekering beschermt je tegen claims wanneer jij als ondernemer schade veroorzaakt bij een ander. Of wanneer iemand door een zzp'er letsel oploopt. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt dan de kosten die het gevolg zijn van de schade.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.