Op 28 oktober organiseerde Bouwpas samen met Mazars en Pellicaan Advocaten een webinar over de risico's bij het inhuren van arbeidskrachten in de bouw. Je kunt de webinar online terugkijken en de slides downloaden. Ook vind je hier de antwoorden op vragen die door de deelnemers zijn gesteld.
Webinar terugkijken
Presentatie downloaden
Je kunt de presentatie ook downloaden ➡️ Presentatie webinar 28 oktober 2021.pdf
Vragen en antwoorden
Tijdens onze webinars is er altijd de gelegenheid vragen te stellen. Sommige beantwoorden we direct, andere komen we niet aan toe. Hieronder volgt de lijst met vragen die we in dit webinar hebben beantwoord.
Dekt een geldige A1-verklaring niet volledig af of iemand in Nederland mag werken conform wet-en regelgeving?
Een A1-verklaring zegt uitsluitend iets over de afdracht van sociale premies in het gewoonlijke werkland/woonland, maar niet of iemand voldoende loon ontvangt of gerechtigd is om in Nederland werkzaamheden te verrichten.
Moeten werknemers uit Groot-Brittanië een tewerkstellingsvergunning hebben?
Het Verenigd Koninkrijk heeft de EER verlaten, dus een tewerkstellingsvergunning is inderdaad verplicht geworden.
Wat als arbeidskrachten geen Duitse TWV hebben maar een Duitse verblijfsvergunning?
De werknemers dienen gerechtigd te zijn om in Duitsland werkzaamheden te verrichten. Enkel een verblijfsvergunning is onvoldoende.
Wat moet ik registreren en controleren van een onderneming buiten de EU, van de firma en van de arbeidskrachten?
Bouwpas helpt u hiermee in de beoordelingstaken. Er zijn posters beschikbaar waar de vuistregels op vermeld staan. Voor wat betreft de arbeidskrachten is het veruit het belangrijkst om te controleren of zij gerechtigd zijn om in Nederland werkzaamheden te verrichten.
Hoe zit het met een uitzendorganisatie die zelf met mensen uit Oekraïne komen?
Als de uitzendorganisatie uit Nederland met werknemers uit Oekraïne komt, dan dient u om tewerkstellingsvergunningen te verzoeken. We vermoeden dat deze werknemers niet rechtstreeks bij de Nederlandse uitzendorganisatie in dienst zijn. Dan wordt er in- en doorgeleend en dat brengt zeer grote risico's met zich mee. De buitenlandse tewerkstellingsvergunningen komen dan te vervallen. Neemt u alstublieft contact met Pellicaan Advocaten op, indien dit daadwerkelijk voorkomt.
Hoe kun je controleren of arbeidskrachten ergens in dienst zijn?
Vraag loonstroken op, met de naam van de werknemer en de naam van de werkgever. De rest van de informatie mogen ze anonimiseren.
Op de website van de Belastingdienst staat dat de modelovereenkomst niet verplicht is? Hoe zit dit dan?
Klopt, de modelovereenkomst is niet verplicht, maar het minimaliseert de fiscale risico's, op basis waarvan wij adviseren om zzp'ers uitsluitend te laten werken aan de hand van goedgekeurde modelovereenkomsten. In Bouwpas kan het zijn dat een Organisatie dit veld verplicht stelt.
Is het mogelijk om de controle notificatieformulier om te zetten naar een postedworkers-check?
Helaas is er nog geen koppeling mogelijk met postedworkers.nl. Je kunt wel de WagwEU Helper in Bouwpas gebruiken om dit in goede banen te leiden.
Situatie: veel verschillende opdrachtgevers, maar altijd tussenkomst door één uitzendbureau. Is dat wel of geen zelfstandigheid?
Wij hebben meegemaakt dat de Belastingdienst van oordeel is dat 1 intermediair en diverse uiteindelijke opdrachtgevers kwalificeert als 1 opdrachtgever. Wij hebben ook meegemaakt dat diverse intermediairs en 1 uiteindelijke opdrachtgever tot dezelfde conclusie bij de Belastingdienst leidt. Moraal van het verhaal: de Belastingdienst heeft geen eenduidig standpunt inzake dergelijke constructies.
Wel of geen stortingen op de G-rekening bij zzp-inzet door een uitzendbureau aan opdrachtgever? Zzp'ers zonder BV hebben en mogen geen G-rekening openen. Maar opdrachtgevers willen zelfs bij zzp soms wel op G-rekening storten.
Als een zzp'er toch een werknemer blijkt te zijn, dan impliceert dit een fors fiscaal risico. Daarom wordt in de samenwerking met diverse zzp'ers soms een G-rekening geëist. Dit geeft dan wel direct aan dat er wordt getwijfeld aan de houdbaarheid van de constructie.
Ik heb voor zzp'ers die een aantal andere zzp'ers 'meeneemt' het standpunt ingenomen dat de eerste zzp'er waarmee wij een overeenkomst hebben met de meegenomen zzp'ers een tussenkomstmodelovereenkomst aangaat, en als de eerste zzp'er dat niet wil wij direct een overeenkomst met die "derde zzp'ers" aangaan. Is dit een correct standpunt?
De overeenkomst die jullie aangaan met een zzp'er zal een overeenkomst tot aanneming van werk zijn of een reguliere overeenkomst van opdracht. Als de zzp'er vervolgens de werkzaamheden uitbesteedt, dan kwalificeert die overeenkomst als een onderaannemingsovereenkomst. Als de zzp'er echter andere zzp'ers naar jullie bemiddelt, dan is die overeenkomst (tussen de zzp'ers onderling) de tussenkomstovereenkomst. Daar dient een apart model van de Belastingdienst voor te worden gehanteerd.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.