De Veiligheidschecklist Aannemers (VCA) is een breed geaccepteerde diplomering voor veilig werken in bouw en infra. Bouwpas zorgt met de VCA-koppeling ervoor dat het toezien op verplichting en geldigheid hiervan makkelijk kan worden bijgehouden.
Meer informatie over VCA vind je op de website www.vca.nl.
Inhoud
- Doel van de koppeling
- De instellingsmogelijkheden
- Informatie-uitwisseling tussen Bouwpas en het CDR
- Wel VCA, maar geen match
Doel van de koppeling
Als je de VCA-koppeling in Bouwpas gebruikt weet je zeker dat iedere arbeidskracht die op de bouwplaats wordt geregistreerd een geldig VCA-certificaat heeft. Ook krijg je inzicht in de geldigheid van de VCA-diploma's van de arbeidskrachten die op de bouwplaats aan het werk zijn, zodat je tijdig kan zorgen dat ze hun diploma vernieuwen.
De instellingsmogelijkheden
De onderaannemer voert bij de vooraanmelding van zijn personeel persoonsgegevens in. Welke gegevens precies worden verwerkt is afhankelijk van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, en door de Organisatie gekozen instellingen.
Met betrekking tot VCA zijn de volgende instellingen beschikbaar:
Als je VCA verplicht stelt worden de volgende invoervelden bij arbeidskrachten verplicht:
- Checkbox 'VCA'
- Certificaatnummer VCA
- Verloopdatum VCA
Informatie-uitwisseling tussen Bouwpas en het CDR
Om te bepalen of een arbeidskracht een geldig VCA-certificaat heeft wordt er informatie uitgewisseld tussen de systemen van Bouwpas en het Centraal Diplomaregister (CDR).
Bouwpas verzamelt gegevens van de arbeidskracht bij de vooraanmelding van het personeel. Tijdens deze vooraanmelding stuurt Bouwpas de volgende gegevens van een arbeidskracht op naar het VCA Diplomaregister:
- VCA-certificaatnummer
De reactie die wij ontvangen vanuit het CDR bevat vervolgens:
- Wel of geen match op het certificaatnummer, en indien er een match is:
- Verloopdatum van het diploma
- Type diploma (VCA Basis of VCA V.O.L.)
- Geboortedatum en naam van de certificaathouder
Als er een match wordt gevonden op basis van het certificaatnummer, controleert Bouwpas ook nog automatisch of de ingevoerde geboortedatum overeenkomt met de geboortedatum die in het diplomaregister staat. Als deze twee datums afwijken is de kans namelijk groot dat een certificaatnummer van een ander persoon is ingevuld. We laten de gebruiker dan direct weten dat de gegevens afwijkend zijn van wat in het diplomaregister staat.
Wel VCA, maar geen match
Er is enige verwerkingstijd tussen het behalen van een VCA-diploma en de publicatie ervan in het CDR. Ook kan een arbeidskracht bezwaar maken tegen publicatie van zijn gegevens in het CDR. Daarom is er een 'escape'-mogelijkheid: als we op basis van het ingevulde certificaatnummer geen match vinden, klappen er extra velden open bij de aanmelding:
- Type VCA (in plaats van automatisch ingevuld nu handmatig)
- Verloopdatum VCA (in plaats van automatisch ingevuld nu handmatig)
- Een verplichte checkbox 'Ik laat bewijs van mijn VCA zien op de eerste werkdag op de bouwplaats'
De gebruiker kan de aanmelding vervolgens afronden, óók als VCA verplicht is. Bij registratie op de bouwplaats (door uitvoerder of portier) geeft Bouwpas dan expliciet aan dat het VCA handmatig gecontroleerd moet worden. Als de uitvoerder of portier dat doet kan registratie worden afgerond en kan hij toegang tot de bouwplaats geven.
De VCA-tag
De geldigheid van het VCA-diploma weergeeft het systeem door middel van VCA-tags.
De portier ziet aan de kleur van de tag of het VCA-diploma nog geldig is, bijna verloopt of al is verlopen. De kleur van het VCA-tag is enkel afhankelijk van de ingevoerde datum.
Groen
Een groen VCA-tag: het VCA-diploma is nog geldig. De ingevoerde datum ligt verder dan 30 dagen in de toekomst.
Oranje
Een oranje VCA-tag: het VCA-diploma verloopt bijna. De ingevoerde datum ligt binnen nu en 30 dagen.
Rood
Een rood VCA-tag betekent dat het VCA-diploma al is verlopen. Er is geen datum of het datum ligt in het verleden.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.