Met ingang van 1 april 2019 is vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw de Generieke Poortinstructie gelanceerd. Doel van deze GPI is om de veiligheid in de bouw te verbeteren en tegelijkertijd de hoeveelheid verschillende poortinstructies bij verschillende bouwbedrijven te reduceren. De Bouwpas heeft een koppeling met het register GPI gemaakt om controle van deze certificaten automatisch te laten verlopen.
Meer informatie over de GPI vind je op de website van de GPI.
Inhoud
- Doel van de koppeling
- De instellingsmogelijkheden
- GPI inschakelen op lopende projecten
- Informatie-uitwisseling tussen De Bouwpas en het register GPI
Doel van de koppeling
Als je de GPI-koppeling in De Bouwpas gebruikt weet je zeker dat iedere arbeidskracht die op de bouwplaats wordt geregistreerd een geldig GPI-certificaat heeft. Ook krijg je inzicht in de geldigheid van de GPI-certificaten van de arbeidskrachten die op de bouwplaats aan het werk zijn, zodat je tijdig kan zorgen dat ze hun certificering vernieuwen.
De instellingsmogelijkheden
De onderaannemer voert bij de vooraanmelding van zijn personeel persoonsgegevens in. Welke gegevens precies worden verwerkt is afhankelijk van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, en door de Organisatie gekozen instellingen.
Met betrekking tot de GPI is de volgende instelling beschikbaar: GPI verplicht voor arbeidskrachten.
Als je GPI verplicht stelt worden de volgende invoervelden bij arbeidskrachten verplicht:
- Achternaam
- Geboortedatum
- Verloopdatum GPI
Deze instellingen geven je de flexibiliteit om bijvoorbeeld op al uw projecten GPI verplicht te stellen en daar voor een paar projecten van af te wijken - of juist andersom.
De GPI-koppeling is alleen beschikbaar voor arbeidskrachten, niet voor bezoekers en derden.
Je kan de de GPI-koppeling simpel laten activeren door de Servicedesk, en kan je de beschreven instellingen zelf toepassen.
GPI inschakelen op lopende projecten
Als je project al een tijdje loopt kan je ervoor kiezen GPI alsnog in te schakelen. Het is wel belangrijk om te weten dat, als je GPI verplicht stelt, alle arbeidskrachten die je ervóór had geregistreerd geen GPI hebben volgens Bouwpas. Bouwpas kan niet controleren of deze personen een GPI hebben gehaald, omdat we de verloopdatum van hun GPI-certificaat niet kennen. Zolang wij die verloopdatum niet kennen, kunnen we bij het register GPI niets controleren.
De enige oplossing hiervoor is zelf handmatig verloopdata op te zoeken in het register GPI (op www.gpi.nu) en bij elke geregistreerde arbeidskracht de verloopdatum achteraf in te vullen. Dat doe je op het Bouwplaats-scherm. Klik op het rode GPI-label om de verloopdatum in te vullen:
Informatie-uitwisseling tussen Bouwpas en het register GPI
Om te bepalen of een arbeidskracht een geldig GPI-certificaat heeft wordt er informatie uitgewisseld tussen de systemen van De Bouwpas en het register GPI.
De Bouwpas verzamelt gegevens van de arbeidskracht bij de vooraanmelding van het personeel. Tijdens deze vooraanmelding stuurt De Bouwpas de volgende gegevens van een arbeidskracht op naar het register GPI:
- Achternaam
- Geboortedatum
De reactie die wij ontvangen vanuit het register GPI is vervolgens simpel: een ja of een nee, met daarbij de verloopdatum. Bij een ja is er een geldig GPI-certificaat aangetroffen op de combinatie van deze drie gegevens. Bij een nee is er geen geldig GPI-certificaat aangetroffen en krijgen we logischerwijs geen verloopdatum terug. De oorzaak daarvan wordt niet aangeduid door het register. Er kan een tikfout in de ingevoerde gegevens zitten, of het GPI-certificaat kan verlopen zijn. Omdat het register GPI deze informatie niet aan ons geeft kan De Bouwpas de gebruiker hier helaas ook niet mee helpen.
Opmerkingen
0 opmerkingen
Artikel is gesloten voor opmerkingen.